image desc image desc image desc image desc image desc image desc image desc

Commissions

Ysbyty Aneurin Bevan, Ebbw Vale, South Wales

One of the first projects delivered via the ‘Designed for Life’ Procurement Framework, this is the first new build hospital to include 100% single bedroom accommodation, completed in October 2010.

The site for the new hospital is the former Steelworks at Ebbw Vale, which is undergoing major regeneration. The design is therefore subject to a Masterplan Design Code relating to materials, lighting and heights. The hospital is subsequently developed over two storeys, with plantrooms integrated in to the first floor accommodation. The site is heavily populated with trees and shrubs in order to maintain an ecological link between land to the East and West.

The hospital comprises 96 single bedrooms, all with ensuites, split in to three wards of 32 rooms. These wards focus on 8 bedroom clusters around a dedicated nurse-base. The clusters allow greater flexibility for separation within, and between, wards. Wards are based around two large open courtyards allowing all bedrooms views, with each ward providing a lounge and access to an outdoor terrace.

There are also 11 dedicated Mental Health inpatient bedrooms (1 larger extra-care), each with an ensuite, alongside outpatient MHU crisis care and day care units, with a dedicated garden for the Mental Health Ward. Further facilities include urgent care, radiology, pathology, birthing unit, outpatients, therapies and non-clinical support. All outpatient facilities benefit from access into a landscaped courtyard and Therapy patients are also afforded access to a dedicated garden.

Bedrooms are based on repeated internal relationships regarding adjacency of bed to medical trunking and clinical hand basin/storage units. This increases patient safety by reducing staff error and allowing storage of individual patient support items in-situ. The clinical hand basin is located diagonally opposite the bedhead and adjacent to the door, reducing infection. All bedrooms have large glazed screens with integral blinds which allow good observation but give the patient control over privacy. Large windows to each bedroom allow natural light, cross-ventilation and external views for the patient.